Jumat, 04 November 2022

KULINARIU TRADISIONAL HUDI

 

“  Hudi Bafa”

AI-HORIS HUDI MAK SAIDA …..?

Ai-horis ida, ho nia medida relative bo’ot, tahan ne’ebe belar no naruk. Ai-horis ida ne’e kategoria ba suku ida ho MUSACEAE, ai-horis ne’e mos fasil ba habarak no moris iha kualker geografiakamente ne’ebe ho nia klima ne’ebe mak Tropiku.


HUDI MAK SAIDA….?

Hudi mak ia-han ida ne’ebe mak koñese iha mundu inklui mos Timor-Leste. tamba iha tempu bei’ala timor nian mos sempre utiliza ai-horis hudi hanesan ai-han local ida hodi troka malu ho ai-han sira seluk hanesan ; Batar, koto tisi, fo’os rai, aifarina, fehuk, kombili, uhi no sira seluk. Iha tempu ne’ba bei’ala sira konsumu ai-han Hudi ho produsaun tradisional  hanesan han deretamente, bain hira hudi nia isin tasak ona, TUNU ho kulit, DA’AN NO BAFA uja ai-AU hanesan sanan, ho modelu hanesan Tukir.                                 

HUDI TUKIR/BAFA MAK SAIDA………..?

            Husi BAFA / TUKIR mak maneira tein hudi ida ne’ebe  ense ka tau hudi iha ai-aú laran, ho be’e ne’ebe naton, pois mak tunu ho ahi lakan to be’e maran.

Maibe agor ita bele produs hudi bafa iha uma no bele utiliza sanan, tasu, foil oil no sst, tuir nesesidade ho savor mos tuir ita nia hakarak, ho kreativu inovasaun.

Tuir mai se aprezenta Material Prima, Ekipamentus no Metodu Produsaun ba HUDI BAFA. 

A.  Material Prima.

Ê Hudi

Ê Be’e

Ê Mina

Ê Tomate

Ê Derok tan

Ê Ruku tahan bele mos ortelaun 

B. Temperu

Ê Kinor

Ê Du’ut morin

Ê Lis mutin & mean

Ê Pimento musan

Ê Masako

Ê Masin

C.   Ekipamentus.

Ê Sanan

Ê Fugaun (listricidade,LPG no ai-sunu)

Ê Tudik

Ê Fatuk deul, lesu fai, bele mos blander

Ê Kanuru

Ê Bikan

Ê Bandeza 

D.      Metodu Produsaun.

1)    Hili hudi ne’ebe mak boku/ isin ona

2)    Loke hudi kulit halo mos

3)    Fase hudi halo mos ho be’e ne’ebe mak kahur ona ho masin

4)    Patia hudi tuir nesesidade

5)    Deut temperu hamutuk halo ut

6)    Kahur hamutuk material prima ho temperu iha sanan laran  hotu tein iha ahi.

7)    Kontrola ba ia-han ne’ebe mak tein hare’e to tasak mak hatun husi ahi matan

8)    Hasai halo morna no serbi.

Liafuan Xave : Material Prima, Temperu, Ekipamentus, Metodu Produsaun.

Oinsa..............??           Nee fasil ka lae...............??

 Metodu produsaun ho nia temperu ne’e rasik bele utiliza baa Material Prima hanesan Aidila, aifarina, fehuk, kombili, uhi NSST.