Ita-boot sira gosta
paprika ikan-saboko ? Karik la'ós ema hotu gosta hahán hanesan nee. Tanba
bazeia ba forma no ezemplu ne'e ladún atrativu, maibé bainhira ita koko, mak
ita sempre buka atu koko tamba nia savor. Tanba saboko halo ho espésie naturál
sira, hanesan falun ho akadiru tahan no te'in ho métodu sunu / tunu. Rezultadu
mak aroma ne'ebé prodús bele halo ita-nia apetite no hamalaha sa'e kedas.
ikan-saboko hanesan ai-han
tradisional ida konesidu iha sosiadade timor-leste espesial husi muncipio Liquica,
Postu Maubara ho nia seknifika sa no boko, ne’ebe katak falun no tunu. Iha
inísiu, ikan te'in ho ai-sanak ka buat ne'ebé ita hatene hanesan ahi klak,
prosesu halo fábrika ne'e naruk tebes, ne'ebé maizumenus oras 1-3. Maibe liu
tiha tempu, ema hahú te'in ikan-saboko uza tunu-iha oven modernu sira, ka
barbecue.
Loos duni, se imi gosta han ikan saboko, entaun la kompletu se imi la bele halo kriasaun ikan saboko ba imi atu han iha uma. Iha kraik mak iha formatu oin-oin husi receita ikan saboko ne'ebé baibain ita koko, no keta preokupa tanba tékniku fábrika la difisil, sasán sira-ne'e rasik mak fasil atu hetan. Mai ita koko saboko nia receitu.
Material :
Akadiru tahan, (bele hudi tahan ou aluminu
foil)
Ikan ( bele ikan mas.muzair, nila
nst)
Bumbu :
- Lis
mutin
- Lis
mean
- Du’ut
morin
- Tomate
- Sukaer
- Aimans
musan
- Pimento
- Masin
- masako
Metodu Produsaun ikan saboko :
Ê Hamoos ikan nia eskala/ kikit sira, hasai tiha nia ten sira, no
fase didi'ak ho mos.
Ê Atu nune'e bele absorve espésie sira-ne'e, tesi didi'ak na'an tuir nesesedade.
Ê Hamoos espice ne'ebé prepara tiha ona, hodi aumenta uitoan de'it mina te'in nian bainhira estraga to'o fahe ba malu.
Ê Tuirmai tesi ikan ho espices ne'ebé kose tiha ona ba pedasuk kiik.
Ê Hasai tiha paprika husi ai-klahak, depois husik malirin ba
tempu balu.
Ê Halo manas, uza ahi-klak ki'ik atu
hetan rezultadu no aroma ne'ebé frajil liu
Ê Bainhira hare'e tasak ona, hasai aihi-metan, no serve
bainhira manas.
Oinsa..............??
Nee fasil ka lae...............??