Jumat, 28 Oktober 2022

KULINARIU TRADISIONAL

                                                          


 IKAN SABOKO
        IKAN SABOKO hanesan kulinariu tradisional ida ne'ebe mak naran bo'ot iha Timor-Leste, espesial iha municipio Liquica  posto Maubara no Atabae. 

IKAN SABOKO, se mak la hatene ai-han espisiál ida-ne'e??

Ita-boot sira gosta paprika ikan-saboko ? Karik la'ós ema hotu gosta hahán hanesan nee. Tanba bazeia ba forma no ezemplu ne'e ladún atrativu, maibé bainhira ita koko, mak ita sempre buka atu koko tamba nia savor. Tanba saboko halo ho espésie naturál sira, hanesan falun ho akadiru tahan no te'in ho métodu sunu / tunu. Rezultadu mak aroma ne'ebé prodús bele halo ita-nia apetite no hamalaha sa'e kedas.

ikan-saboko hanesan ai-han tradisional ida konesidu iha sosiadade timor-leste espesial husi muncipio Liquica, Postu Maubara ho nia seknifika sa no boko, ne’ebe katak falun no tunu. Iha inísiu, ikan te'in ho ai-sanak ka buat ne'ebé ita hatene hanesan ahi klak, prosesu halo fábrika ne'e naruk tebes, ne'ebé maizumenus oras 1-3. Maibe liu tiha tempu, ema hahú te'in ikan-saboko uza tunu-iha oven modernu sira, ka barbecue.

            Loos duni, se imi gosta han  ikan saboko, entaun la kompletu se imi la bele halo kriasaun  ikan saboko ba imi atu han iha uma. Iha kraik mak iha formatu oin-oin husi receita ikan saboko ne'ebé baibain ita koko, no keta preokupa tanba tékniku fábrika la difisil, sasán sira-ne'e rasik mak fasil atu hetan. Mai ita koko saboko nia receitu.


Material :

Akadiru tahan, (bele hudi tahan ou aluminu foil)

Ikan ( bele ikan mas.muzair, nila nst)

Bumbu :

  • Lis mutin
  • Lis mean
  • Du’ut morin
  • Tomate
  • Sukaer
  • Aimans musan
  • Pimento
  • Masin
  • masako

Metodu Produsaun ikan saboko :

Ê Hamoos ikan nia eskala/ kikit sira, hasai tiha nia ten sira, no fase didi'ak ho mos.

Ê Atu nune'e bele absorve espésie sira-ne'e, tesi didi'ak na'an tuir nesesedade.

Ê Hamoos espice ne'ebé prepara tiha ona, hodi aumenta uitoan de'it mina te'in nian bainhira estraga to'o fahe ba malu.

Ê Tuirmai tesi ikan ho espices ne'ebé kose tiha ona ba pedasuk kiik.

Ê Hasai tiha paprika husi ai-klahak, depois husik malirin ba tempu balu.

Ê Halo manas, uza ahi-klak ki'ik atu hetan rezultadu no aroma ne'ebé frajil liu

Ê Bainhira hare'e tasak ona, hasai aihi-metan, no serve bainhira manas.

Oinsa..............?? Nee fasil ka lae...............?? 




1 komentar:

  1. Naran :Ticia Pereira De Araouju
    Turma:F
    Fakuldade:CSH

    1:Saida Mak Funsaun Jestaun Menajemen
    Emprendedorismo Prekupa Ho Kompania
    Nia Forsa Hotu Hotu Ne'ebe Garante Katak Nia Negosiu
    No Eziste Duni (Iha No hala'o)se Negosiu Ne'e Atu Hetan Suseso
    Emprezariu Sira Uza Prosesi Kreatividade no inovasau. Nu'udar
    Meio Atu Haforsa Rekursu
    Ekonomia Sira Hodi Kria Valor Edisional Ba Sasan No
    Serbisu Atende Funsaun Jestaun Sira Hanesan Povo.

    R:2Komprendesaun Kona Ba Organizasaun Ne'e Importante
    Tebes Ba Grupu Ema Sira Ne'ebe Iha Independensia
    Entre Maluk Sira Ne'ebe Hamutuk
    Hodi Sira Nia Esforsu Atu Alkansa Objetivu Ida Ne'ebe

    Maka kompana Determina Organizasaun Ne'e Signifika
    Se mak Halo Buat Ne'ebe No Se Mak Relata Ba Sese Deit
    Kan relasaun Ne'e Hein katak Serbisu Ne'e Bele Kordena

    BalasHapus

Husu Ba belun Estudante sira atu resposta ba konfirmasaun ne'ebe mak iha slide powerpoint